Åter Hästverksamhet

(Uppdaterad 2014-12-23)

 

Noterat
Under denna rubrik hittar du en och annan notis om folk & fyrbenta.
Ibland något inlägg som jag tycker är roligt att notera.
Vid pennan, Anette


  Högs Prästgård
www.havren.com

 

 

God Jul

 

 

 

 

(2014-12-23)
God Jul & Gott Nytt År till er alla
från oss alla

Julhälsning

 

 


                                             
    

 

Vänner

 

 

 


(2014-11-04)

Fyrbenta vänner
Visst är djur underbara!!! Film på våra fyrbenta vänner Malte och Anthony.

 

 

 


                                       
    

 

Klass 1

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(2014-05-01, uppdaterat 2014-06-01)

Klass 1 – Vi är i mål med Anthony Bloomers 3-årsresa!!
Vi visade Anthony på 3-årstestet på Flyinge idag. Det gick såå bra!! Han skötte sig perfekt och presterade på max av sin nivå just nu. Han fick siffror som jag bara drömde om. 45 poäng = klass 1 (7,5  7  8  8,5  7  7) (typ – huvud/hals/bål – ben – skritt – trav – galopp) som dressyrtalang (förra året blev ca 42% av landets alla 1000 visade 3-åringar klass 1). Jag är väldigt nöjd med att han fick 8,5 på skritten för hemma har han inte velat visa hur bra den är och 8 på ben/extremiteter är super – jag lyckades föda upp en korrekt häst vilket var ett av målen med hingstvalet. På hoppningen fick han 6 – 7. Det var toppbetyg för honom. Han hoppar gärna, men tekniken kan utvecklas mer. Ridprovet gick fint och ridprovsdomaren var mycket positiv till honom.

Nu är jag totalt urladdad, men är en glad och lycklig uppfödare/hästägare och det kommer nog ta ett tag innan jag landar riktigt. Detta är nog enda gången jag visar en egenuppfödd 3-åring. Har inte laddat för något så mycket sedan jag red i Falsterbo (1998-2000). För vissa visare var detta bara en lite viktigare dag på jobbet, för mig var det ”the day of my life”. Det blev en helt perfekt dag ur många aspekter. 

Anthony var totalt orädd för att gå in överallt, han bara följde med. Han fick beröm av alla för sitt fina temperament. Han verkar ha ärvt det bästa från Blooming och Urbino-blodet!

Jag och Emma började träna honom så sakta för ett år sedan med lastning, hästagility och därefter inridning med hjälp av unghästutbildare Cecilia Pernes. Under hösten började han löshoppa för Mikael Nolin. Jag gillar att skynda sakta för då är det tid för paus och eftertanke för både oss och hästen. Veckan innan testet kände vi oss väl förberedda. Hela teamet var på plats i Flyinge och hjälpte Anthony till de fina poängen.

Emma och jag hade en riktigt rolig dag och vi är så nöjda med allting, och så mycket vi lärt oss på denna resan!!

Film från 3-årstestet kan du se här.

Nu tänker jag suga på ”karamellen” riktigt länge! Denna dag delar nu definitivt förstaplatsen om "Bästa hästminnet"!

 

Tack Emma, Cecilia och Mikael för all hjälp,
samt tack till Varmblodsklubben Malmöhus och familjen Wilhelmsson/Österberg som arrangerat både löshoppningsträningar och utbildningsdag inför 3-årstestet på Yddinge Farm.

 

(Uppdaterat 2014-06-01)

Foton 3-årstest

 

 Emma, Cecilia, Anthony Bloomer & Anette

                                              
    

 

I sadeln
 

 

 

 

 


(2014-04-07)

35 år i sadeln
och jag har inte ramlat av 100 ggr ännu, och det är jag glad för, förutom att det gör ont att ramla av så innebär det ju att jag har massor kvar att lära som ryttare! Det roliga med hästsporten är att man kan hålla på med det oavsett ålder och kön och man lär sig hela tiden något nytt som ryttare och hästägare. J Hade inte min kompis Pia dragit med mig till stallet för 35 år sedan hade jag nog inte hamnat i hästvärlden.

Bästa hästminnet: Definitivt när jag red Team-Chasing i Falsterbo första gången med Blooming 1998.

Glädjetårarna rann: när jag och Alexia red programridning första gången, när Emma och Blooming första gången red på över 60% på dressyrtävling och när jag första gången red Anthony i lina i alla tre gångarter.

En av mina jobbkollegor överraskade mig idag med en liten tavla (se foto), det kunde inte passa bättre än en dag som denna! 

 

 

 


   

 

Team Bloomer
 

 

 

 


(2014-03-15)

Team Bloomer firar 10 år
Vad är det bästa med After Eight? Jo, förutom att det är gott, så var det anledningen till att Emma och jag träffades för 10 år sedan. Det började med en halvtokig lånehäst ett par månader, sedan började vi ”dela” på Blooming, sen utökades teamet med Alexia och nu senast Anthony. Vi har gjort massor av roliga saker ihop med hästarna, men det är nog de senaste 3 åren som har varit de allra roligaste och mest utvecklande; vi har tränat mycket, kommit ut på tävlingar, ridit in Anthony, varit på hoppläger… you name it…

Var hittar man en trogen och duktig medryttare som Emma? Jo, i LARS (Lunds Akademiska Ryttarsällskap) förståss.
Hur lyckas vi hålla ihop och vara sams? Ja, det är som med alla andra relationer i livet, man får ge och ta och tänka positivt.

 

Med hopp om fler roliga och lärorika år för Team Bloomer.

 

 

 

 
Anette - Alexia & Emma - Blooming    Emma & Anette - Anthony 

 

Snart 22...


 

 

 

 

 

 


(2014-02-26)

Snart 22 - och still going strong...!!
Jag och Blooming red ut 2013 med en bra hopplektion och hoppade in det nya året med en ännu bättre på Lunds ridhus! Bertil Frost utbrast ”Äntligen har hon blommat ut!” Jag tränade banhoppning med Blooming för Bertil 1996-1998. Nu 15 år senare är vi tillbaka lite då och då på LCR och hoppar. Bertil är nog van vid att eleverna kommer tillbaka efter så många år, men att en häst gör det hör nog till ovanligheterna.

Det var i februari 1996 som jag köpte Blooming av hennes uppfödare Per och Ann Michanek. Jag hade henne då uppstallad precis utanför Lund. Hon kom på helgen och på tisdagskvällen skulle jag rida första lektionen för Bertil i Stävies ridhus. Jag skulle rida dit ihop med en tjej i samma stall, men hon hade fått för sig att träningen började tidigare än vad den gjorde så hon red iväg utan mig. Det var bara på med utrustning, reflexer och ge sig ut själv på första ridturen i mörkret med en ny häst, 4 år gammal, i 20-25 minuter längs vägen till ridhuset. Det gick alldeles utmärkt med coola Blooming, men idag vet jag inte om jag skulle gjort det med en ny häst. Blooming fick godkänt av Bertil. Vid det tillfället visste vi inte att det skulle ta nästan 18 år för att få henne att dra ner på galopptempot (något i alla fall) vid banhoppning… men skam den som ger sig!

Bloomsan, som vi kallar henne, har under 2013 gjort ett fint år som ridhäst. Emma har tävlat LB dressyr på över 60 %, jag kan numera hoppa med henne i ett kontrollerbart tempo (inte som förr i kapplöpningstempo) och hon har gått fina träningspass ute på stubbåkern med både mig och Emma. Blooming har även varit utlånad till de internationella studentryttartävlingarna (1:a omgången i dressyr) på LCR (se
nedan om SRNC). På julafton gjorde jag och Blooming en liten ”come-back” på tävlingsbanan efter 13 år och var med på LCR:s julklappshoppning. Det gick bra, 0 fel, och så roligt vi hade och min ”Stålkvinnan”- out-fit gjorde succé!

Idag har Per varit i krokarna och hållit ett av sina populära föredrag om hästhållning och då passade jag på att bjuda in honom till oss för att hälsa på fina Blooming och visa hennes avkommor. Roligt, roligt. Både jag och Bloomsan uppskattade besöket. Hon kände garanterat igen Per.

Nu ser jag och Emma fram emot ett nytt roligt år tillsammans med snart 22-åriga Blooming.


 
Bertil, Blooming och jag         Julklappshoppningen

 
Hästvisning på SRNC               Blooming och Per 
Emma - Blooming &
Anette - Alexia                                                 

    

 

 

Praktisera - Deltaga - Tävla

 


(2013-12-02)

Nu deltar vi
Tänk ”Praktisera – Deltaga – Tävla” så blir du mindre nervös när du skall tävla dressyr. Efter att ha läst en artikel  i tidningen Equipage där tränaren och domaren tipsar dig hur du rider program bättre, känner jag min väldigt trygg när jag ställer upp på en dressyrtävling. I artikeln kan du läsa att om du rider på under 60% praktiserar du, på 60-65% deltar du. Först på 65% och uppåt är du med och tävlar

Förra året praktiserade vi på dressyrtävlingarna, i år deltar vi. Eftersom vi ”bara” deltar behöver jag inte vara nervös för själva tävlingsmomentet eller var i resultatlistan vi hamnar utan kan koncentrera mig på att rida mitt program från punkt till punkt med så hög precision som möjligt på den nivån vi är just nu. Mitt tips till dig är att ta fasta på ”Praktisera – Deltaga – Tävla” så kommer du känna dig tryggare på tävlingsbanan.

   
   
Alexias första rosett. KM på LCR, okt 2013.

 

Galopp 

 

 

 

 

 

 


(2013-07-17, uppdat 2014-03-28)

Längtar efter galoppen
Vi la galoppskorna på hyllan för många år sedan Blooming och jag, men det är inte utan att vi båda längtar dit igen. I vintras när grusvägarna var som bäst hade vi en fantastisk träningsrunda  à la galoppträning, galoppskorna på och vi bara susade fram och hon var ”på bettet”. Precis lika härligt som när du i dressyren verkligen har din häst på tygeln, samma känsla vill du hitta i kapplöpningen, men med hästen i en annan form.

Jag har med stor förtjusning följt Expressens mini-TV-serie om när kampsportaren Musse Hasselvall blir jockey. Mycket välgjord och lärorik serie. Jag inser nu att jag själv inte var tillräckligt bra tränad själv när jag höll på med hinderkapplöpning. Extra roligt var det att se del 7 där Per Michanek hjälper Musse att lära känna hästar. Per och hans fru Ann har fött upp min Blooming. Blooming var med i ett av Pers första projekt om lösdrift. Då gick de i flock och det var kameror uppsatta i lösdriften. Per och Ann är en av mina förebilder när det gäller hästhållning. Här är ett mycket bra radioklipp med Per Michanek.
Länkar ”Mitt liv som jockey”:
del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 7, del 8, del 9, sammanfattning, första loppet.
Åh, vad jag längtar tillbaka till galoppen när jag ser loppet…. men ännu mer efter hinderkapplöpning…

(Uppdaterat 2014-03-28) P.S. Du kan se Per rida Bloomings bror Baby Bloom xx (f 1990 e. Miami Springs, u. Amelia Bloomer. Var bland annat placerad 2:a, 4:a, 2:a samt 5:a i Grand National på Strömsholm 2000, 2001, 2003 och 2005. Vinstsumma 469 tkr.) i Point-to-Point-loppet i Falsterbo 1999 i SVT:s Ponnyakuten del 5 2014. "Spola fram" till minut 20:00. Tillgänglig t o m 2014-05-13.  Du kan se hela loppet här.  Jag och Blooming red samma race i Falsterbo 2000. Vi blev 3:a.
Här kan du se TV-sändningen från Team Chasingen i Falsterbo 1999. Jag och Blooming red i Team Point-to-Point Jägersro tillsammans med Johan Hwasser -Ballymarco och Mats Rosengren - Anettes Glory. Dock kom vi inte med på TV.
Visst ser det häftigt ut?!!

   
    
  
Jag och Blooming (i gult) vinner Point-to-Point 1999 
 
på Blommeröd före Maria Jermehag och Per
  Michanek.
 

 

Nations Cup

 

 

 (2013-07-01)
Student Riders Nations Cup (SRNC)
LARS (Lunds Akademiska Ryttarsällskap) arrangerade sista helgen i juni en Nations cup på Lunds Ridhus. 12 nationer kom till start. Man tävlar i både dressyr och hoppning i lag om 3 personer i varje. Allt sker på lånade hästar. Jag lånade ut Blooming och Alexia till första omgången i dressyr. De gick i samma lag tillsammans med en annan fullblodshäst. Första omgången är en avdelningsridning där varje ryttare bedöms individuellt samt hela laget. Varje häst startar 3 ggr. Den som har fått högst poäng på respektive häst går vidare till nästa omgång. På mina hästar red lagen Spanien, Frankrike och England. De engelska tjejerna var helt outstanding (efterdyningar av OS?!). De red båda mina hästar fint och gjorde en utmärkt lagprestation. Alla tre engelskor gick vidare till omgång två och de vann lagtävlingen i dressyr. Studentryttartävlingar är fantastiskt kul. 1990-1995 var det en stor del av mitt liv. Det blev resor till tävlingar i Sverige, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Vitryssland, Polen. I min sista tävling red jag finalen i dressyr. Det var en rolig avslutning. Nu glädjer jag mig åt att kunna låna ut mina hästar till tävlingarna. Det är kul att se andra rida dem och man hejar på ryttarna att de skall klara att rida dem. Man skall tänka på att de endast får 5 minuters framridning innan start. Många imponerar med fina ritter. Den som imponerade mest denna gången var Jenny Galuszka från England som klarade min svårridna Blooming galant.

   
    
   
 
  

 

Hej då 


 

 

 


(2013-06-29)

Hej då Zefyros
Anthonys kompis Zefyr har flyttat hem. Jag är glad över den tid som Zefyr har bott hos oss. Småkillarna har haft mycket glädje av varandra. Lycka till Lenis och Zefyr. Hoppas vi ses på tävlingsbanan.

 

 

   
  
  Anthony och Zefyros
  

Ny i gänget

 

 

(2013-06-18)
Välkommen Eros
Vi har fått en ny häst i stallet. Eros är familjen Benedikssons nya häst och Gallardos nya kompis. Roligt att vi blir fler som tränar tillsammans. Välkommen ”Stor-grållen”!

 

 

   
    

 

Häst, hopp & dopp  

 

 

 

 

 


(2012-10-08)

Hästig helg med hopp & dopp
Blanda häst med hinder, skog, sol, regn, bubbelbad, make up och god mat, så blir det hoppkurs på Allégårdens ridcenter. Emma och jag har nu varit på hoppkurs med Alexia och Blooming, en 3-dagars hoppkurs hos f d landslagsryttaren Anders Normann och hans fru Gun på Allégårdens ridcenter i Vittskövle precis norr om Degeberga. Vi började med markarbete första dagen och sedan hoppning 2 dagar. Anders var en rätt tuff tränare med en mycket just inställning till hästarna. Han tjatade mycket på oss om sina ”käpphästar”: yttertygel – inner skänkel, handen, galoppen, rak häst (=hästen skall spåra med fram och bakben), bromsa inte i svängarna! Inte helt lätt alltid. Det var många ”titthinder” som för en hoppryttare är vardagsmat, men inget vi tränat på direkt, så vi har hemläxa i att träna på mer ”titthinder” med mina hästar. Jag och Blooming fick rätt bra koll på ”käpphästarna” och en hel del bra språng. Andra dagen hann vi även med en runda i skogen. Det var första gången Alexia var i skogen, hon älskade det, Blooming älskade det ännu mer. Hon tyckte det skulle vara galopp hela tiden på de mjuka fina sandvägarna. Vi var 5 ryttare och 4 hästar som åkte dit tillsammans. En häst hyrdes.

Gun var en underbar värdinna, såg till att vi fick massa god mat och fika och det var även hon som inrett boendet och matsalen mycket mysigt och fint. Levande ljus och färska rosor överallt! Ibland kan man bli lurad av foton på hemsidor, men det var verkligen lika fint i verkligheten som på bilderna på deras hemsida. Förutom ridning i regn och sol, provade vi bubbelbadet i deras trädgård – underbart! Stjärnklar himmel och med lite gott bubbel i glasen. Innan dess fick vi tjejer en lektion i sminkning av Guns dotter Frida. Killarna fick då en chans att vila sig en stund. Jag fick vara sminkmodell, lite roligt! Vi fick även lite filmvisning kombinerat med hoppteori och Anders berättade många anekdoter från sitt liv som hoppryttare. Man måste verkligen vara lite galen för att nå toppen och orka att stanna kvar där. Roligt att höra om, men jag tror inte jag hade velat byta.

P g a ändrat datum blev vår kurs en kombinerad 3-dagars hoppkurs med 2-dagars ”Lady, horse and SPA-kurs”, så vi fick den lite tuffare träningen men med lite extra lyx. ”Lady”-kursen har lite lättare hoppträning.

Härligt att vara iväg på en hästig och lyxig helg tillsammans med vänner och de egna hästarna. Vi kommer alldeles säkert igen när vi tränat lite mer hoppning! Tack till Anders och Gun för en lärorik och trevlig helg, och för er stora gästvänlighet. Foton
Har du möjlighet, åk iväg på ridkurs med vänner och rid på egen eller lånad häst. Det är både roligt och lärorikt.

   
    
  
Hela hoppgänget samlat
   
  

 

 

 

 

Skörd 2012

 

 

 

 

 

 

 

 


(2012-08-31)

Skörd 2012
Augusti blev en väldigt intensiv månad i lantbruket. Vi tröskade från den 1 till den 20 augusti alla dagar utom en. I år var det riktigt roligt eftersom det var fint väder och det blev bra kvalitet på grödorna. Dock lite lägre skörd än normalt pga uteblivet regn. Årets havre är superfin. Den är odlad ca 300 meter från butiken, kan det bli mer ”HÄR”-odlat?! Sedan förra året hjälper jag till mer under skörden. Jag tar semester från mitt jobb och kör vagnar. Av de runt 1000 tonen som vi skördat har jag kört hem ca 700 ton. Vi har 15-20 ton i en vagn så det blir några rundor. Det är anledningen till att vi inte börjar med lördagsöppet i butiken förrän i september numera, jag sitter i traktorn i augusti.

Innan allt drog igång för fullt hemma hann vi med att gå på Skördefest på Svenstorp utanför Tomelilla. Där tröskades det med allt från en till tre hästkrafter upp till 100 hästkrafter. En tillställning för hela familjen med djur, veterantraktorer, lantbruksmaskiner, mat, fika m m. Du får en inblick i hur det gick till förr. Maskiner från hela 1900-talet fram till nästan idag visas. Roligast är att se när de kör med maskinerna, stationära, dragna av hästar eller traktorer, eller självgående. Rekommenderas verkligen som en utflykt för hela familjen. Lägg det på minnet till nästa år – första söndagen i augusti.Läs mer. 
 

 

 

 

   
  
Tröskning på Högs Prästgård
  
   Tröskning på Skördefesten på Svenstorp

 

Bellman i final

 

 

 

 


(2012-08-05, uppdaterat 2012-08-20)

Bellman och Barcelona gick final i UVM
Hästhörnans favoriter gjorde bra ifrån sig på unghäst-VM i dressyr för 6-åringar. Både Anna Svanberg - Bellman och Mia Runesson - Barcelona tog sig till final. Grattis!
(Uppdaterat 2012-08-20)Läs mer

 

 

 

   
   
Anna och Bellman

 

Hästhörna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(2012-07-30)

Hästhörna

Det är så vi kallar det när jag och mina två hästtokiga kollegor snackar häst på lunchen. Då intar vi ett eget bord och sätter man sig där får man stå ut med hästsnack. Gemensamt är att vi alla tre är vuxna med egen häst, rider på ungefär samma nivå i både dressyr och hoppning och tävlar för LCR.

Vi diskuterar allt möjligt hästrelaterat och håller varandra uppdaterade om hur det går med den egna träningen och eventuella tävlingar. Denna sommaren har vi pratat mest om tävlingar som Falsterbo, Unghäst-VM och OS, då det är flera ekipage som står oss lite närmare än andra som deltagit/deltar i dessa tävlingar. Det gör det också roligare att följa dessa tävlingar när man har någon man verkligen hejar på.

I dressyr hejar vi på…
…Anna Svanberg och Bellman 1196, som ägs av mina kompisar Birgitta Österberg och Filip Wilhelmsson,
…Anna Svanberg och Hermes 1086 (Bellman och min åring Anthony Bloomers pappa) som precis debuterat i Grand Prix dressyr,
…Gränsbo Stuteris hästar (Bocelli 1044, Barcelona, Faustino 1244 m fl, rids av Rose Mathisen och Mia Runesson), en av mina kollegors dotter Sara jobbar där som dressyrelev,
…Luxus CML 1246, som tävlar för LCR med Anna Sundström. I unghäst-VM rids han av Sandra Sterntorp.

Så det var många fina unghästar att heja på i unghästchampionaten i Falsterbo och snart är det unghäst-VM där  Bellman och Barcelona startar i 6-årsklassen och Faustino och Luxus i 5-årsklassen. Sen är det extra spännande nu med OS. Sara är med som hästskötare till dressyrreserven Rose Mathisen – Bocelli. Vi höll naturligtvis tummarna in i det längsta att det skulle bli Rose som fick den tredje ordinarie platsen, men nu blev det inte så. De är nu på väg till London och det är mycket spännande att följa.
Dressyr på hög nivå har blivit så mycket roligare att följa nu när man har ekipage man verkligen hejar på! Jag är även väldigt glad för att jag valde en hingst som tävlar här i Skåne som pappa till Blooming föl. Det ger mig ett stort mervärde som hästägare att följa Hermes och Anna Svanberg framfart på tävlingsbanorna.

Lycka till Anna x 2, Rose, Mia och Sandra. Vi hejar på er här ifrån ”Hästhörnan”.

I hoppningen hejar vi lite extra på vår f d kollegas bröder, Jens och Peder Fredricsson och Lisen får väl vara med på ett hörn här.

I fälttävlan är våra favoriter systrarna Algotsson, som en av mina kollegor tränat hoppning ihop med under ponny och young riders-tiden.

HEJA, HEJA!

  
  
Anna och Hermes  

 

 

 

 

 

 

På banan igen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(2012-07-20, uppdaterat 2012-08-02)

På banan igen

Vilken härlig känsla att vara inne på dressyrbanan igen!! Vilken glädje! Alexia och jag red vårt första dressyrprogram under tävlingsmässiga former i april och det gick så bra. Den stunden har jag väntat på i många år. Jag kände mig så lycklig att jag nästan grät. När hon som två-åring (2007) skadade sig var det 25% chans att hon skulle kunna bli så pass bra att det skulle gå att rida på henne. Vi (jag, Emma, veterinären/kiropraktorn, hovslagaren, hästmekanikern, tränarna i dressyr, hoppning och hästagility) har kämpat i många år med henne för att komma hit och Trikems fodertillkott har hjälpt till på traven. Det har tagit tid och kostat mycket pengar, men värt varenda krona att hon blev bra. Det har varit många bakslag på vägen. Vi har kunnat rida henne sammanlagt ungefär 20 månader på alla år hittills, men nu känns hon fin, får hon bara vara frisk nu kommer hon att bli en väldigt trevlig amatörhäst. Peppar, peppar…
Idag har vi varit med på riktigt på en lokal tävling i dressyr, LC och LB. Jag är jättenöjd med debuten, vi red på 55 resp 57%. Nu tränar vi vidare mot högre poäng! Vi ses kanske på tävlingsbanan.

Blooming har som 20-åring börjat sin nya karriär som dressyrhäst. Jag har kämpat med henne i 16 år och Emma i 8 år. Nu har vi äntligen hittat ”knapparna” till ”dressyrhästen Blooming”. 59% till Emma och Blooming i första starten på dressyrtävlingen idag är ett mycket bra resultat. Tummen upp för er!! Senast Blooming och jag var ute på dressyrtävling var 1999, och vi var inte ens i närheten av det resultatet, så jag gav upp och gick helhjärtat in på hinderkapplöpningsspåret som var min och Bloomings bästa ridsportgren ihop. Kapplöpningen var fantastiskt kul, men äntligen får vi nog säga, Bloomsan la kapplöpningsskorna på hyllan tillslut! Även banhoppningen går numera i ett lugnt och sansat tempo och inte som förr i kapplöpningstempo.

Detta finns att läsa i Hippsons reportage om Falsterbo Grand Prix hoppning söndagen den 15 juli 2012:
”Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på... Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket. - Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...”

Skönt att höra att även proffsen inte alltid har så lätt att rida sina hästar ”på tygeln”. Så gott folk ge inte upp med era hästar! En dag vänder det förhoppningsvis. Även gamla hästar har mycket kvar att ge och ge era skadade hästar flera chanser, de kan bli friska. Blooming och Alexia är ett bevis på detta! Fina mina hästar! Stunder man skall tänka på när man kämpar på i ur och skur. Att ha häst är ett riktigt ”hästjobb”…! Men oh så roligt.

(Uppdaterat 2012-08-02) Det är inte bara Alexia som har med sig mamma på tävlingarna. OS-silvermedaljören Wega (Sara Algotsson-Ostholt) hade med sig mamma La Fair som reds av Linda Algotsson till en 36:e plats. Helt fantastiskt att de gång på gång lyckas föda upp hästar själva som de sedan rider i världseliten i fälttävlan!! Det måste vara väldigt unikt! Så bra är inte vi, men kul har vi med "Bloomorna".

  
   Blooming och Alexia
 
   Anette & Alexia
 
  Emma & Blooming

 

Blooming xx

 

 

 

 

 

 

 

 


(2012-04-25)

Blooming xx 20 år

Finaste Blooming xx fyller i dag 20 år. Hon är min vän sedan drygt 16 år och en häst med ett stort hjärta som jag har haft mycket roligt tillsammans med. Bloomingxx ser sig själv som drottningen på Högs Prästgård och har en mycket bestämd uppfattning om hur saker och ting ska gå till. Vi två har delat både glädje och sorg och vi tycker mycket om varandra. Men ibland tycker hon nog att jag är en helt hopplös pilot som inte fattar att hon inte vill ”trippa fint” på ridbanan utan bara vill ut och galoppera - helst i havet, det älskar hon . . .

Roligast hade vi definitivt när vi tränade och tävlade hinderkapplöpning åren 1997-2000. Vi tränade både på hinder och slätt för/med Tony Oscarsson. Hans häst Silent Keys xx(e. Eighty Eight Keys) vann Grand National på Strömsholm 2001 och 2003, var 2:a 2005 och 3:a 2006, har gjort 97 starter, har 11 segrar och 1159 tkr i insprungna pengar. Vårt första hinderlöp, en point-to-point på Blommeröd 1999, vann vi. Vi red även några team chasing i Falsterbo. Vårt lag vann inte, men vi kom med på bild på Sydsvenskans förstasida första året jag var med. Superkul med både hinderkapplöpning och team chasing, vår bästa ridsportgren tillsammans. Jag tog amatörtränarlicens för att kunna starta Blooming xx i officiella hinderlopp, men en skada satte stopp för det just då, och sedan blev hon ”för gammal” för galoppsporten. Hennes bror, Baby Bloom xx (e. Miami Springs, u. Amelia Bloomer) var bland annat placerad 2:a, 4:a, 2:a samt 5:a i Grand National på Strömsholm 2000, 2001, 2003 och 2005. Han har gjort 51 starter, har 7 segrar och har sprungit in 469 tkr. Hinderkapplöpning var verkligen häftigt att rida, en riktig adrenalinkick…!!!

Numera håller vi oss mest till fritidsridning; tar lektioner i dressyr, tömkörning och banhoppning på låg höjd, samt ger oss i väg på uteritter. Jockeyhjälmen används allt som oftast fortfarande, men mina träningshäckar står på loftet med sitt björkris i och mannen i mitt liv undrar varje gång han ser dem om de inte ska kastas snart . Nej!! Vi ska kanske hoppa dem i år svarar jag varje gång.

Blooming xx har gett mig tre fina föl. De två yngsta har jag kvar på gården: Alexia Bloomer xx, född 2005 (e. Eighty Eight Keys ) och Anthony Bloomer, född 2011, (e. Hermes (SWB)). Blooming xx är mycket fräsch för sin ålder och jag hoppas att vi kommer att få många fler fina år ihop.

Grattis på födelsedagen snäckan!

Foton 1996-2003, Foton 2004-2012.

 
Blooming xx

 

Snygga killar

 

 

 

 

 

 

 

 

(2012-04-06, uppdaterat 2012-05-02)
Påsk och långfredag – hingstvisning eller konstrunda?
Valet blev givetvis hingstvisning med Hermes, Bellman och de andra snygga killarna som bor hos Anna Svanberg i Horna utanför Åhus. Konstrunda får vänta till ett annat år. En mycket väl arrangerad hingstvisning där vi fick se Anna rida 6 hingstar och en 3-årig Hermes-avkomma visades förhand. Efter Anna ridit dem visades hingstarna för hand. Speaker var Jan-Ove Olsson. Han vägledde oss förnämligt genom visningen med sitt stora kunnande. Jag är som ni kanske förstått mycket förtjust i både Hermes och Bellman. Jag gillar deras modell/typ mycket, snygga ”sporthästar” med bra gångarter, och så fina de är när Anna rider. Hoppas min Anthony har ärvt lite av Hermes fina gångarter och ridbarhet! Hos Anna står även fina svarta De Niro-sonen Dionysos, som också visades. Jag får erkänna att jag är lite svag för De Niros alla svarta söner, ni fuxar får ursäkta. Trots min förkärlek till svarta hästar har jag inte betäckt med någon svart hingst, andra egenskaper har gått före färgen, men en dag kanske… Visningen avslutades med en fantastisk fika med kakor och bullar från Annas mans konditori, Café Sandhem i Kristianstad. Bara kakorna var värda trippen dit!! Tack till Anna och alla ni andra inblandade som ordnade en sån trevlig hingstvisning. Hoppas ni får många fina ston till alla snygga killarna. Foton från visningen. Annas hemsida.

Fotograf Krister Lind var där och fotade, som vanligt i sin blå dunjacka. Blå dunjacka hade han redan för 25-30 år sedan när jag såg honom första gången… undrar om det är samma ännu eller hur många han ägt sedan dess??? Glömde kolla om han hade trätofflorna på också?! Blå dunjacka = Krister Linds varumärke kan man väl säga. Duktig och trevlig fotograf.

I mitten av mars var jag på Tullstorps hingstvisning. Har aldrig varit på Jan Brinks anläggning tidigare så det var trevligt att se den. Imponerande ordning och reda! Fina hingstar också. Min favorit på den visningen var Ampere (film). Något som jag tyckte var mycket positivt med Jans presentation av hingstarna var att han berättade om hingstarnas avkommor var lämpliga hästar för proffs eller för oss glada amatörer.

Roligt att gå på hingstvisning och se fina hingstar och så kan man ju drömma lite om hur fina föl det skulle kunna bli….
(Uppdat 2012-05-02) Vi såg Martini.

 
 
Anna och Hermes  

 

Hadji & Gallardo

 

 

(2012-03-10)
Nu är det "sommar" igen...
Inte riktigt än, men våra sommargäster familjerna Eriksson och Benediktsson är tillbaka med sina hästar Hadji och Gallardo, så nu är det riktigt fullt med djur i stallet. Hadji och Gallardo trodde på fullt allvar att det redan var sommar och blev riktigt besvikna när de kom ut i hagen och där inte var något gräs. Den som väntar på något gott… Välkomna och roligt att ni är här igen! Vi och hästarna ser fram emot roliga träningar tillsammans och annat kul ihop.

 
 
Gallardo och Hadji

 Zorina

 

 

(2012-01-29)
Zorina har flyttat hem
Stort TACK till Bengt Bengtsson för att jag fått låna Zorina i åtta månader medan min Blooming har varit ”mammaledig”. Zorina har varit en utmärkt hagkompis och medföljare på uteritter till min unghäst Alexia och dessutom en läromästare till mig i hoppning. Jag har faktiskt vågat börja hoppa igen efter ca 10 års uppehåll…! Nu får Anthony, som nu fyllt 7 månader, klara sig själv i hagen med sin kompis Zefyros. Blooming går igen ihop med sin dotter Alexia. Ordningen återställd tycker Alexia, men Anthony håller nog inte riktigt med… han saknar sin mamma och mjölkbaren.
(Hoppfoto: Andreas Bryner)

 
 
Alexia och Zorina              Anette och Zorina

 Önskelistan

 

(2011-12-20)
Önskelistan
Konst, smycken och keramik. Vackra klappar och presenter att önska sig och drömma om...  - Tips till önskelistan finner du här .

 

 Vackra hästar

 

 

 

 

 

(2011-11-17)
Vackra hästar flyttade in i vårt stall
På Temakvällen den 3 oktober flyttade Liv Borglunds vackra hästar in i vårt stall för en kväll. Vi var många som denna kväll fick njuta av hennes vackra hästkonst. Liv har skulpterat hästar i olika färger och former i snart 15 år. Du har kunnat se dem bl a på Falsterbotävlingarna i konsttältet 2009 och 2010. Skulptera hästar börjadekineserna med för 2200 år sedan. Roligt att en svensk konstnärinna för traditionen vidare och dessutom nära oss! För Liv är hästen ett fantastiskt djur som utstrålar styrka och elegans, något som vi nog alla kan skriva under på och kan se i hennes skulpturer.
Jag läste för många år sedan om Liv i någon hästtidning. Sedan dess har jag velat bli ägare till en ”Livhäst”. För några år sedan tog jag med en kompis på ”hästkonstrunda” och då var givetvis Liv och hennes galleri Hippoart i Jonstorp med på programmet. Jag hittade den perfekta hästen, men tydligen var det någon mer än jag som tyckte han var det, för han var redan såld. När jag började med Temakvällar i butiken var Liv en av dem som jag ville bjuda in till en av dessa kvällar för att ni skulle få ta del av Livs härliga skulpturer. Det blev i år och det passade perfekt in i temat ”Konsten att ha häst & häst i konsten”.
Snart kommer en ”Livhäst” flytta in till mig, om jag bara kan välja färg och form…. Vill du att en ”Livhäst” flyttar in till dig kontakta Liv.

Se bilder från Temakvällen och läs mer om Liv och hennes hästarhär.
Liv träffas i Jonstorp eller Lund.www.hippoart.se.

 

 Västanvinden

 

 

 

(2011-11-05)
Västanvinden har kommit
Anthony Bloomers fölkompis, Zefyros, kom igår. Zefyros (e.Zuidenwind – Warsteiner. Uppf & äg Lenis De Carvalho) är några månader äldre än Anthony. Fölen är lite blyga än så länge, men snart går de nog under namnet “fölbusarna”. Foton. Lustigt nog kom han exakt samma datum somAlexias fölkompis Matanza gjorde för 6 år sedan.
Välkomna Zefyros och Lenis.

Fotnot: Zuidenwind betyder sunnanvind på holländska. Zefyros är en av vindgudarna, västanvinden, i den grekiska mytologin.

 

 

 Emma - klubbmästare!
 igen, och igen!!!

 

 

(2011-10-17, uppdat 2011-11-05, uppdat 2012-10-28, uppdat 2013-10-13)
Emma klubbmästare i dressyr och hoppning!
Emma Kruger, trogen och duktig medryttare till våra hästar sedan 2004, blev helgen 15-16 okt klubbmästare i både dressyr och hoppning för lektionsryttare på LCR. Grattis Emma och lycka till på distriktsfinalen i ridskolemästerskapet. (Uppdat 2011-11-05) Emma blev 2:a i distriktsfinalen med hästen Laretto. Grattis.
(Uppdat 2012-10-28) Emma gjorde det igen! Seger i hoppningen och 2:a i dressyren i klubbmästerskapen för lektionsryttare på LCR. Grattis Emma! Jag och Bloomer-hästarna är stolta över dig. (Uppdat 2013-10-13) Emma gjorde det ännu en gång! Seger i dressyren och 3:a i hoppningen i klubbmästerskapen för lektionsryttare på LCR. Grattis Emma! Denna gången fick även Bloomorna följa med och gå KM för privathästar i dressyr.
 Emma och Blooming gjorde sitt bästa program någonsin. Anette och Alexia fick sin första rosett, en gul. En lyckad helg för Team Bloomer. :)

 
 
Emma och Laretto

 Bellman

 

 

 

 

 


(2011-10-15, uppdat 2011-11-25)
Bellmans framgångar på dressyrbanan fortsätter
Grattis Birgitta Österberg och Filip Wilhelmsson till årets framgångar i dressyr för Bellman 1196 (född 2006, godkänd hingst, e.Hermes 1086 (Rambo – Urbino) u.Bellona (Prestige VDL – Warsteiner). 6:e plats i Scandinavian Open finalen i Falsterbo. En av tre svenska 5 åriga dressyrhästar som åkte till Unghäst VM i Verden. Bellman placerade sig som nr 13 i kvalet. Bästa svenska häst i kvalet. 12 hästar togs ut till finalen. I Breedersfinalen på Flyinge för 5-åringar blev Bellman 2:a placerad och 3:a i det öppna championatet. Nu väntar tävlingen ”Vinnarnas vinnare för 5- och 6-åringar” iGloben under Stockholm International Horse Show. Ryttare är Anna Svanberg. (Uppdat 2011-11-25) Bellman blev 2:a i Globen!! Endast slagen av en häst som är ett år äldre. 

Grattis, grattis Birgitta och Filip till Bellmans fina framgångar!

Jag fick upp ögonen för hingsten Hermes när Birgitta för 5 år sedan berättade om att hon valt Hermes till deras sto Bellona och att fölet blev mycket trevligt. Eftersom jag gillar lite lagom stora hästar, är förtjust i Urbino-avkommor och Hermes verkade ha egenskaper som passade bra ihop med vår Blooming xx, bestämde jag mig redan då att jag skulle betäcka henne med Hermes år 2010 (det gjordes på min födelsedag! Presenten kom 11 månader senare!!). Jag har med stor glädje sedan dess följt Bellman och Hermes framgångar på dressyrbanorna. I somras fick Blooming sitt föl med Hermes. Hittills är vi mycket nöjda med resultatet. Anthony Bloomer är helt underbar! Tack för tipset Birgitta! Kanske kommer jag en dag synas på dressyrbanorna igen, jag som inte varit där sedan 1997… då med Helena Anderssons fina svarta Urboldt (född 1977 e. Torboldt – Urbino), vi segrade! Man skall sluta på topp!! (och jag kanske börjar igen när jag kan vara där igen) ”Ubbe” var en fantastisk läromästare, tävlad MSV dressyr och lätt klass i hoppning. Jag hade förmånen att rida och tävla honom åren 1991-1997. För mig var det en drömhäst. Urboldt blev 27 år. Förhoppningsvis är Anthony min kommande drömhäst.

 
Anna och Bellman

 Anthony Bloomer

 

 

 


(2011-06-30)
Anthony Bloomer är född
Vår Blooming xx (e.Rekord Token xx – Le Moss xx) födde igår, 29 juni, sitt föl, en brun hingst e. Hermes 1086 (e. Rambo – Urbino). Han har fått namnet Anthony Bloomer. Foton.

Fotnot: Antonius (betyder ”den ovärderlige” på latin) är ett romerskt släktnamn av etrusktiskt ursprung. Detta släktnamn har givit upphov till förnamnet Antonius med varianter. Den engelska varianten är Anthony. Namnet har associerats med det grekiska ordet anthos (ανθος) som betyder "blomma". Bloomer heter han, liksom sin syster Alexia och mormor Amelia, i efternamn.

 

 

 
Blooming och Anthony Bloomer
 Nina Kanin
(2011-06-05, uppdat 2011-10-09)
Nina Kanin
Vi har i veckan ”blivit med” kanin. Någon ond människa kastade ut denna lilla fina snälla kanin ute på en av våra åkrar. Någon hade vanvårdat henne, full med kattloppor, skitig och utan mat och vatten. Man blir så arg på folk som skaffar djur och inte tar sitt ansvar!!!! Grrrr…. !!! Hon har nu fått en fristad hos oss. Avlusad, tvättad, rent strö och god mat. Kaninen har fått namnet Nina. (Uppdat 2011-10-09) Foto från oktober på nu fina Nina Kanin.
 
Nina
 Sommar
(2011-06-02)
Nu är det sommar igen
på riktigt! Sommaren börjar varje år när våra betesgäster kommer. Idag har det kommit 4 hästar, Hadji, Gallardo, Marcel och min lånehäst Zorina. Nu väntar en sommar full med träningar och annat kul ihop. Välkomna allihop!
 
 Vinter
(2009-01-02)
Fodra hästen för kyla
Vuxna hästar som är anpassade till kallt klimat kan klara sig bra ned till -15 graders kyla. Vid kallare temperaturer än så behöver de mer foder eller ett täcke för att hålla kroppsvärmen, enligt Foderbladet Häst nummer 6/08 från SLU. Läs mer
 
 Sälen


(2009-01-02)

Nu är det bevisat - Sälen ligger i Hög!
Vi har fått ett nytt "husdjur" och ny turistattraktion i Hög vid ån. Foton o läs mer

 

 Alexia Bloomer xx

 

 


(2006-03-01)
Alexia Bloomer XX
Vår häst, Alexia Bloomer xx, f 2005, e.Eighty Eight Keys xx, u. Blooming xx (e. Record Token xx - Le Moss xx) är med i Flyinges hingstkatalog 2006!

Se Katalogsida