Naken havre

Nakenhavre är en havresort som har sitt ursprung i Kina. Den kom till Europa och USA under förra seklet.[1] Odlingen av nakenhavre i Sverige har varit mycket liten, men ökar. Däremot är den idag vanlig i England och USA vid utfodring av tävlingshästar och unga galopphästar i hård träning. Nakenhavren har skal under växtperioden. Skalen faller till största delen av vid skörd.

 

Nakenhavren kan med fördel utfodras till[2]

 

*

unga tävlingshästar

 

Hästarna får mer energi genom att de lätt kan smälta och utnyttja fettet i nakenhavren. Den höga koncentrationsgraden av energi och fettillskottet är av särskild betydelse vid utfodring av högpresterande hästar. Genom förskjutning av näringsämnena mot ett ökat fettinnehåll finns det fördelar som pekar på att djuren inte behöver utnyttja sina glykogendepåer i samma utsträckning vid utfodring av vanliga sorter av havre eller korn. Djuren kommer helt enkelt i större utsträckning att utnyttja fettet som substrat i aerobt muskelarbete och därmed kan toppar med mjölksyra i muskel och blod undvikas.[3]

 

*

hästar som äter mycket kraftfoder

 

Havregivan kan minskas med 10-25%. Hästar som är lite ”kinkiga” med maten och inte vill äta upp den kan alltså få mindre av denna och ändå få sitt näringsbehov täckt. Tänk på att inte ge hästar mer än 0,4 kg kraftfoder per 100 kg levande vikt per utfodringstillfälle, ge hellre mindre och fler givor per dag.

 

*

växande hästar, högdräktiga och digivande ston

 

Nakenhavren ökar hästens proteinintag utan att kraftfodergivan behöver ökas. Proteinet har en hög kvalité och jämfört med vanlig havre är proteinets tillgänglighet högre och den innehåller dessutom en högre andel av viktiga aminosyror vilka är nödvändiga för hästens tillväxt.

 

*

föl, hästar med tandproblem och hästar som äter krossad havre

 

Nakenhavren är lätt att tugga. Krossad havre kan med fördel bytas ut mot nakenhavre.

 

*

kräsna hästar 

 

Nakenhavre är mycket smakligt för hästen.

 

Vår nakenhavre innehåller ca 10% mer energi, 35% mer smältbart råprotein och 65% mer fett än vanlig vithavre (jmft med sorten Vital).

 

Analys av vår nakenhavre, sort Izak.

Analysnamn

Resultat

Enhet

Torrsubstans

85,4

%

Råprotein ts

127

g/kg ts

Smältbart råprotein ts

102

g/kg ts

Smältbart råprotein foder

87

g/kg foder

Växttråd ts

49

g/kg ts

Energi (ber för häst)

10,3

MJ/kg foder

Råfett

70

g/kg ts

 

Högs Prästgård, 0733-45 10 13, www.havren.com

(vid Högs kyrka, vägen mellan Kävlinge & Löddeköpinge)

P.S. Vi odlar förtillfället inte nakenhavre. Artikeln kvar för de som har intresse av att läsa mer om nakenhavre.

 


 

[1] http://www.iger.bbsrc.ac.uk/igerweb/plantbreeding/cereal-breeding/naked%20oat%20handout.html

[2] Semican, http://www.equavena.com/faqs.html

Michael Tersböl, http://www.lr.dk/planteavl/diverse/protein_012_alt_proteinafg.htm

[3] ur forskningsrapporten ”Utfodring av havre med hög resp låg fetthalt till ridhästar: påverkan på ridbarhet och beteende” av Anders Herlin (SLU Alnarp), Margareta Rundgren (SLU Uppsala) och Mia Lundberg (Flyinge AB). www.jbt.slu.se/anders.herlin/Havresortertillhast.pdf

 

Åter Butik